Programma Planeet Malem 2023

Op zaterdag 29 april heeft voor de zesde keer het buurtcircusfestival “Planeet Malem” plaats in de schoonste wijk van Gent, Malem! Verwacht je aan lokaal en internationaal circustalent, een spannende eenwielerkoers onder de kerktoren, uitdagende workshops, een expo van maquettes en tekeningen van vroegere en toekomstige buurtwinkels in Malem, een flinke dosis humor van radiomakers Tim en Kelly en een gevarieerd honger- en dorststillend aanbod. Een dag om niet te missen!

Op het programma

 • * 14.00 – 14.30 uur: Feestelijke opening amfitheater met Freinetschool Het Eiland en circusacts van Amoukanama Circus en Club Collectief (Weerstandsplein)
 • * 14.30 – 15.00 uur: Workshop acrobatie (8+ jaar) door Amoukanama Circus (Weerstandsplein)
 • * 15.00 – 16.30 uur: Malem Koerse met Radio Malem: kinderkoers, kinderwedstrijd en eenwielerkoers (Oud-Strijderslaan)
 • * 15.30 – 18.30 uur: Workshop parkour door Circus Zonder Handen (voor de circuskerk)
 • * 16.00 – 16.30 uur: Circusact: Cubelicious (in de circuskerk)
 • * 17.00 uur: Club volley toernooi (voor de circuskerk)
 • * 17.30 – 18.05 uur: Circusact (try-out): The amazing Katleen (tuin)
 • * 18.30 – 19.30 uur: Couscous feestmaal (speelplaats Het Eiland)
 • * 19.30 – 20.15 uur: Circusact: Soif Totale met Prologue (in de circuskerk)

Doorlopend programma (14.30 – 18.30 uur)

 • * Radio Malem met DJ Kelly en MC Tim
 • * Shoppingcenter Malem door Studio Malem: expo/automaten/slijm/cinema
 • * Schminkstand en spelletjes (6+ jaar) door vzw Jong (tuin)
 • * Moestuinproject: zaaitafel zonnebloemen (voor de circuskerk)
 • * Frietjes, pannenkoeken, ijsjes en theetent (speelplaats Het Eiland)

Locaties

 • * Circuskerk: Oud-Strijderslaan 1
 • * Tuin: Dapperheidstraat
 • * Speelplaats Het Eiland: ingang via Oud-Strijderslaan
 • * Shoppingcenter Malem: Heldenplein 22

Circusacts

Amoukanama

Amoukanama Circus leidt in Guinee kansarme jongeren op tot professionele acrobaten waarmee ze overal ter wereld optreden. 

Op Planeet Malem brengt Amoukanama een korte act met spectaculaire acrobatie, menselijke piramides en Afrikaanse dans begeleid door live percussie. Ze laten kinderen en volwassen ervan dromen om – letterlijk – door de lucht te vliegen. 

Ze toveren de ruimte om in een wervelwind die niemand onbewogen laat. En dat op ritmes die het publiek in de verleiding breng om zelf mee te doen.

Foto: Elly Vanhoomissen

Club Collectief

Funky Friday

Club Collectief bestaat uit 3 lesgevers van Circusplaneet: Juan, Julian en Stijn. In hun cabaretnummer vliegen de kegels alle kanten uit. Daarnaast krijg je ook enkele acrobatische klassiekers voorgeschoteld van deze jolige jongleurs.

Foto: Lowie Bouckenooghe

Cubelicious

Eén keer per circusseizoen maakt Circusplaneet een jongerenproductie: een voorstelling met enthousiaste jongeren die in het najaar en de zomer live te zien is. Dit jaar is dat ‘Cubelicious’.

Hierin gaan 9 jongeren tussen de 14 en 16 jaar aan de slag met een grote kubus. De kubus geeft houvast in deze voorstelling, letterlijk en figuurlijk.

Op Planeet Malem gaat Cubelicious in première. Mis deze show met jong circusgeweld van Circusplaneet niet!

The amazing Katleen (try-out)

‘The amazing Katleen’ laat zien wat ze kan en haalt haar beste en sterkste trucs naar boven op verrassende wijze.

De voorstelling geeft een technisch staaltje weer met de nodige humor. Een ode aan het oude circus met een eigentijdse twist.

Soif Totale met “Prologue”

Het circusgezelschap Soif Totale is ontstaan uit de drang om te creëren, op te treden en hun passie met de wereld te delen. Dit project is het resultaat van drie jaar studeren aan ESAC (École Supérieure des Arts du Cirque), de plek die hen samenbracht.

Binnen de vier muren van ESAC hebben ze zich met hart en ziel gestort op circus, de kunstvorm waar ze allemaal van houden. Samen hebben ze gelachen, gehuild, gedanst, gepraat, gezweet, gegroeid, gecreëerd en nog een miljoen andere dingen. En zo hebben ze niet alleen een gezelschap, maar ook een familie gevormd: Soif Totale! Een collectief dat uniek is in België en dat de toon wil zetten voor het hedendaagse circus van de toekomst. “Prologue” is het tweede project van het gezelschap.


“Prologue” is een ode aan voorstellingen die nooit beginnen. Het recept van deze show: elf losbandige circusartiesten, vallende sterren aan een Chinese paal, een verloren gele trui, Braziliaanse funk, back flips gewoon voor de lol, een epische catwalk en liefde, bovenal liefde. Meer info vind je hier!

Workshops

Workshop acrobatie door Amoukanama

Aansluitend op hun circusact geven de acrobaten van Amoukanama een laagdrempelige workshop acrobatie (8+ jaar) op het Weerstandsplein. Mis deze unieke kans niet! Haal de acrobaat in jou naar boven en kom meedoen 😉

Foto: Elly Vanhoomissen

Workshop parkour door Circus Zonder Handen

De urban installatie ‘Edouard’ van de Brusselse circusschool Circus Zonder Handen rijdt op 29 april helemaal tot in Malem, samen met enkele urban circustrainers die de kneepjes van Parkour uitleggen aan wie graag de sprong waagt! 

Club volley toernooi 

Op Planeet Malem staat er een club volley toernooi op het programma van 14.30 tot 16.30 uur.

Wat? Een soort volleybal, maar dan met jongleerkegels! Je kan je ter plaatse inschrijven met je team.

Benieuwd hoe dat eraan toegaat, zo een toernooi? Bekijk dan onderstaand filmpje!

Feestelijke opening amfitheater

Via het Wijkbudget van het Gentse stadsbestuur krijgen buurtpartners en -bewoners de kans om samen te werken rond de groene en publieke ruimte in Malem. Een mooi voorbeeld hiervan is een buitenklas in de vorm van een klein amfitheater. Het wordt een tijdelijke constructie die van eind april tot eind augustus 2023 op het Weerstandsplein blijft staan.

Het amfitheater biedt veel mogelijkheden om ontmoeting en verbinding te creëren in de wijk. Je kunt er gezellig zitten op de trapjes of een voorstelling of filmavond bijwonen. Het amfitheater is vrij te gebruiken door iedereen uit de buurt. Tijdens Planeet Malem openen we het amfitheater feestelijk mét circusacts van Amoukanama en Club Collectief.

Malem Koerse

Bij onze eenwielerfans is Malem Koerse ondertussen een echte klassieker. Dé eenwielerkoers onder de kerktoren mag dus ook dit jaar niet ontbreken!

Er staat een kinderkoers en kinderwedstrijd op het programma onder leiding van DJ Kelly en MC Tim van Radio Malem.

Daarna krijgen we een koers uitsluitend voor eenwielers, waar niet alleen de snelste maar ook de best verkleede éénwieleraar in de prijzen zal vallen.

Radio Malem met Tim en Kelly

MC Tim en Dj Kelly van Radio Malem brengen je in vervoering met plaatjes, diepte-interviews en happy moments.

Radio Malem, radio met een missie: iedereen op dezelfde golflengte krijgen!

Shoppingcenter Malem door Studio Malem

Tijdens Planeet Malem opent Shoppingcenter Malem nog eens de deuren: dé ‘zonderwinstwinkel’ in Malem!

Met een expo van maquettes en tekeningen van vroegere en toekomstige buurtwinkels, en tal van winkelfilmpjes. Er zijn ook een hele reeks automaten met leuke gadgets, zoals zelfgemaakt slijm. En uiteraard het winkeltje met  basisproducten en leuke tweedehands spullen.

Planeet Malem is een buurtcircusfestival georganiseerd door Circusplaneet, Buurtwerk Malem, Studio Malem, Freinetschool Het Eiland, Studio Bibi en met steun van wijkbudget Gent.