Vers talent

Vers talent is een traject voor (nog) niet-professionele circusartiesten, waarbij we artiesten vanaf 16 jaar – solo of in groep – begeleiden in hun creatieproces. De ondersteuning is voornamelijk artistiek, maar kan ook deels (circus)technisch zijn en loopt gedurende 1 jaar. Alle deelnemers starten het traject samen in oktober.

Aanmelden voor het Vers Talent traject 2024-2025 kan nog t.e.m 1 oktober 2024. Alle info en het aanmeldformulier kan je hier downloaden!

Circusplaneet investeert in het realiseren van dromen van gemotiveerde en gepassioneerde jongeren en volwassenen. Ze worden ondersteund op pedagogisch, circustechnisch en artistiek vlak. We willen samen met gemotiveerde jongeren op ontdekkingstocht gaan, samen zoeken naar wie ze zijn en waar ze naartoe willen in hun leven. We willen jongeren kennis laten maken met de artistieke kant van circus, door hun eigen creativiteit te triggeren, door samen naar een circusvoorstelling te gaan kijken of door samen een creatie te maken en op te treden. Circus is niet alleen trainen en werken aan je techniek. Circus is creëren, tonen, presenteren … Kortom, in de spotlights staan. Het educatieve luik gaat dan ook hand in hand met een sterke artistieke visie waarbij iedereen de kans krijgt zichzelf te tonen. – Beleidsplan 2021-2025

“We willen samen met gemotiveerde jongeren en amateur artiesten op ontdekkingstocht gaan, samen zoeken naar wie ze zijn en waar ze naartoe willen in hun leven.”

Vers talent is een samenwerkingsproject met Miramiro, een werkplaats voor kunstenaars met een liefde voor hedendaags circus.

Gelieve voor bookings rechtstreeks contact op te nemen met de artiesten. De contactgegevens van artiesten die na het Vers Talent-traject het professionele spoor opgingen, vind je hier. Klik hier voor bookings van professionele gezelschappen. In deze lijst zijn ook enkele “oude” Vers Talenters van Circusplaneet opgenomen.

Artiesten

2023-2024

Lisa D’Haens

Lisa mengt werk en privé in haar doekvoorstelling 9-5-5-12. Ze werkt rond de tegenstelling tussen discipline en zelfexpressie, en wat dit betekent in tijden van klimaatcrisis.

2023-2024

Eve en Judith

Eve en Judith creëren verschillende patronen met kegels. Ze experimenteren met beelden door het ‘inzoomen’ op de verschillende lichaamsbewegingen die het jongleren teweeg brengt.

2023-2024

Liza Dedapper

Liza gaat op zoek naar de plek waar muziek en acrobatie elkaar ontmoeten. Ze combineert live zangimprovisaties met een elegante zwaartekrachtsdans op een unieke versie van de sway pole.

2023-2024

Sheila Decloedt

Sheila is gefascineerd door improvisatie in beweging en dit vooral hangend van haar eigen haar. Met haar creatie wil ze bekijken hoe ze op een speels manier een publiek kan betrekken bij haar improvisatie, door hen letterlijk het touw in handen te geven.

2023-2024

Yuri Debouvry

Yuri jongleert en manipuleert, maar gebruikt geen kegels, ballen of andere jongleerobjecten. Er zijn immers voldoende mogelijkheden met de alledaagse voorwerpen!

David

2022-2023

David Meeus

Lenigheid en balans zijn Davids grootste troeven, en daarmee wil hij experimenteel aan de slag. Verder bouwen op poses en ze brengen in een breder verhaal. Zichzelf in de knoop leggen om een bepaald doel te bereiken. Inspiratie haalt hij bij de beoefenaars van Gokul Yoga.

Griet Vers Talent

2022-2023

Hried

Wankelend op zelfgemaakte stelten, exploreert Griet haar omvang in de omgang. Getooid in een ‘valpak’ dat eerder uitlokt dan afwendt, stelt ze de menselijke conditie van het (moeten) blijven gaan op stelten. Bij een poging tot stilstaan wordt een toewijding aan het (zich laten) vallen een noodzaak. 

Julia Vers Talent

2022-2023

Julia Gut

Julia focust op het creëren van dynamische bewegingen in een statische trapeze. Ze onderzoekt verschillende mogelijkheden met de trapeze en de relatie tussen haar en haar trapeze.

Club Collectief

2022-2023

Club Collectief

Club Collectief bestaat uit 3 lesgevers van Circusplaneet: Juan, Julian en Stijn. In hun cabaretnummer vliegen de kegels alle kanten uit. Daarnaast krijg je ook enkele acrobatische klassiekers voorgeschoteld van deze jolige jongleurs.

Gerda

2022-2023

Gerda Dekempe

Gerda gaat aan de slag met touw, poppen en jongleerballen. ‘Vers talent’ is niet noodzakelijk synoniem met ‘jong talent’! Het kan ook over een tweede, derde, vierde of laatste carrière gaan.

Vers Talent

2022-2023

Karlien De Savoye

Karlien bespeelt de mogelijkheden van het menselijk lichaam in een creatie met een vleugje drama, een likje humor en een streepje muziek. Laat je eigen verbeelding los in het weelderig universum van een performer met een multidisciplinaire achtergrond.

Vers talent Maria Baindurashvili

2021-2022

Maria Baindurashvili

Maria focust zich in haar trapeze act op het samen zijn, maar ook alleen zijn met haar trapeze. Ze voelt zich klein, maar tegelijkertijd ook groot. Het is een zoektocht naar een zekerheid vinden in het onzekere, en het comfort vinden in het oncomfortabele.

2021-2022

Xian Vancanneyt

‘The moving experiment’ is een zoektocht naar zelfexpressie, een combinatie tussen Chinese mast en parkour/acro. Xian gaat op verkenning in verschillende bewegingspatronen en onderzoekt wat er gebeurt als hij al die patronen samenbrengt.

Vers talent Nina

2021-2022

Nina De Backer

In haar trapeze act wil Nina een sfeer creëren waarbij mensen hun ogen niet van haar af durven halen, uit angst dat ze valt. “Happiness, the brand, is not happiness. They take us all for idiots. But that’s their problem. When we behave like idiots it becomes our problem. So hold your own.”

Vers talent Marion & Herlinde

2021-2022

Marion & Herlinde

Marion en Herlinde combineren acro en muziek (trompet en gitaar/ukelele) op het podium, maar tijdens de show komen er allerlei menselijke kantjes naar boven. Het gaat over aantrekken en afstoten, en de uitingen van elkaars gedrag proberen te begrijpen.

Vers talent Laura

2021-2022

Laura De Souter

In haar flying pole act onderzoekt Laura balans, steun, en de relativiteit van lukken en mislukken.

Jellica Sien en Jonas

2021-2022

Jellica, Sien en Jonas

Jellica, Sien en Jonas zoeken in hun act vooral naar een toegankelijke sfeer voor het publiek en gebruiken acro-porté en grondacrobatie als technieken om hun show vorm te geven.

Vers talent Elise Vanpraet

2021-2022

Elise Vanpraet

Elise jongleert het liefst met kegels en paraplu’s. Ze gaat op zoek naar creatieve manieren om kegels en kinderparaplu’s in een act te combineren. Haar bedoeling is het plezier dat ze zelf ervaart over te brengen op het publiek.

2020-2021

De Neven van Jan

Na het succes van hun eerste voorstelling ‘los primos de Juan’ maken de neven van Jan een tweede voorstelling ‘Blokkeering’. Ze werden hiervoor begeleid door Aurélia Brailowksy.

2020-2021

Noa Moons

“Mijn bal, dat doek en ik. Een vrolijk trio. Gedreven door een rimpeling van energie. Elk hun eigen rol.” Noa gaat op zoek naar de mogelijkheden met haar eigen lichaam, een bal en een doek. Ze werd begeleid door Jarno Vanthuyne.

2020-2021

Jellie & Affie

“Hou je niet verborgen, draag mij in plaats van je zorgen”. ‘BLACK sheep with BLUE hope’ is een acro porté act waar ritme en beweging elkaar vinden en twee mensen vechten tegen onzekerheden en zwaartekracht. Jelli & Affi werden begeleid door Jarno Vanthuyne.

2020-2021

Nathalie Amoukanama

Nathalie, bekend van Amoukanama, maakt een solo nummer in het doek. Ze werd gecoacht door Aurélia Brailowsky en kreeg technische ondersteuning van een luchtacrobaat.

Vers talent

2020-2021

Laura De Souter

‘The Ritual’, een hairhanging project, is een persoonlijke zoektocht naar een rudimentair ritueel – een soort oer-ritueel dat overeind blijft als alle andere rituelen verdwijnen. In de creatie van haar nummer werd Laura ondersteund door Aurélia Brailowsky en een dansleerkracht.

Vers talent

2020-2021

4mains: Katrijn & Isaiah

Wanneer twee figuren elkaars tegenovergestelde zijn, gaan ze op zoek naar het evenwicht tussen en met elkaar. Isaiah en Katrijn werden gecoacht door Aurélia Brailowsky.

2020-2021

Charlotte Mees

‘Unsteady grounds’ is een project van een een dromende acrobate die een Chinese mast tot leven wekt. Charlotte werd begeleid door Aurélia en kreeg technische en artistieke begeleiding van Ward Mortier.

2020-2021

Celine & Jolien

Aerialhoop duo Céline en Jolien gaat op onderzoek naar het samen bewegen in de hoepel. Ze creëren een intieme zachte sfeer waarin vriendschap en vrouwelijkheid de hoofdrol spelen. Ze werden begeleid door Jarno en kregen artistieke coaching van Summer Hubbard.