Hoe het begon

Circusplaneet vzw werd in 1999 opgericht als onafhankelijke vereniging als een verderzetting van het initiatief van enkele jonge mensen in het Gentse. Ze droomden van een betere wereld, een plek onder de zon, een Circusplaneet! Met circus als wapen werkten ze aan de groei van kinderen en jongeren. Met een kleine camionette trokken ze de wereld in om het circusvirus te verspreiden. Iedereen mocht meedoen, ongeacht ras, rang en stand.

Dit educatief en sociaal-artistiek engagement is het DNA van onze werking, de potgrond van waaruit ondertussen een mooie boom is gegroeid. In 2005 kregen we vaste voet aan de grond dankzij het Gents stadsbestuur die voor ons lokalen renoveerde aan de Drongensesteenweg. In diezelfde periode werden we door de provincie erkend als jeugdwerkorganisatie. Onder impuls van enkele gedreven beroepskrachten en vrijwilligers groeide onze community.

In 2015 kochten we, op 5 minuten stappen van onze thuisbasis, de kerk van de sociale woonwijk Malem. Een grote stap en een boeiend begin van een nieuwe periode. Onze circuskerk is een symbool van ons verleden en van onze dromen: we werken nederig verder in een gebouw, een woonwijk, een kunstvorm en een maatschappij met een enorme traditie en geschiedenis. Tegelijk bouwen we ambitieus aan een betere toekomst.

We tonen onze kunsten midden in de piste. In het spotlicht besmeuren we ons met het stof waaruit de dingen gekomen zijn en terug zullen gaan.