Witte rook: wij hebben terug een duo coördinatoren!

Jullie hoorden het misschien al waaien, en we kunnen het bevestigen: Circusplaneet heeft een nieuwe zakelijk coördinator! Achter de schermen was het de laatste maanden razend druk voor Karen Decoster – inhoudelijk coördinator – na het vertrek van voormalig zakelijk coördinator Matthias Vermael. Met twee sta je sterker dan alleen, dat heeft Karen de laatste jaren mogen ervaren. De komst van Pieter is dus heel erg welkom. Circusplaneet binnenkomen als zakelijk coördinator, dat is wel wat. Hoe Pieter dat ervaren heeft en hoe de twee elkaar versterken, lees je hieronder.

Pieter De Vis deed op 7 november zijn intrede in onze circuskerk en maakt nu officieel deel uit van de Circusplaneet-familie. Eerste indrukken zijn blijvend, en die waren bij Pieter gelukkig zeer positief.

“Het begon al bij de sollicitatiegesprekken. Daar waren zowel mensen van het team als van het bestuur van Circusplaneet aanwezig. Dat zegt veel over een organisatiestructuur. Ik ben fan van een horizontale organisatiestructuur, waar verantwoordelijkheden bij meerdere mensen liggen.”

Hoe heb je je eerste weken ervaren op Circusplaneet, Pieter?

“Ik ben heel warm ontvangen door een fijne groep mensen. Collega’s die begeesterd zijn door circus, een wereld waar ik nog weinig van afweet, is fascinerend. Ik ben enorm geboeid door het tweesporenbeleid van Circusplaneet. Circus als kunstvorm op zich staat centraal, maar ook circus als middel binnen sociale projecten. Mijn rugzak zit gevuld met ervaring in de Gentse sociale sector, en die ervaring wil ik graag binnenbrengen bij Circusplaneet.”

Waarom werd je aangetrokken door Circusplaneet?

“Toen ik de vacature las, zag ik een organisatie die breed denkt, mensen kansen geeft en niet de platgetreden paden bewandelt. Dat trok me aan. Ik was op zoek naar een niet te grote organisatie. Circusplaneet is niet te groot en niet te klein, is gevestigd in Gent en heeft een brede kijk op de maatschappij. De ideale combo wat mij betreft.”

“Breed en gevarieerd werken vind ik fijn. Van matten verleggen tot mezelf verdiepen in kerkrenovaties en begrotingen. Ik begreep al snel dat het geen eenduidige functie is.”

Jij draait ondertussen al een tijdje mee op Circusplaneet, Karen. Neem je ons even mee terug in de tijd?

“Ik begon in 2017 in het kader van mijn masterstage Pedagogie bij Circusplaneet en had geluk te kunnen blijven plakken bij zo’n fantastische organisatie. Ik kreeg mijn eerste contract in het najaar van datzelfde jaar. Van daaruit rolde ik organisch in de functie van pedagogisch coördinator.”

“Ik had een goede klik met Matthias en kreeg kansen om steeds meer verantwoordelijkheden op te nemen. Verantwoordelijkheden delen was voor Matthias noodzakelijk binnen de toch wel zware taak en soms eenzame positie van een coördinator. We begrepen elkaar zonder veel woorden en versterkten elkaar. We vormden 1+1=3, zeg maar.”

“Mijn pedagogische rol breidde zich doorheen de tijd uit met bredere inhoudelijke taken. Zo schrijf ik ook mee aan subsidieaanvragen en het beleidsplan en volg ik artistieke projecten en evenementen op. Binnen de coördinatiefunctie neem ik dus de inhoudelijke rol op mij. De voorbije jaren was dit met Matthias aan mijn zijde, vanaf nu met een nieuwe sidekick!”

Voor jou is coördineren in duo dus niets nieuw, Karen. Wat verwacht je van je wederhelft in je coördinatiefunctie?

“De eerste stap is natuurlijk elkaar goed leren kennen. Dezelfde taal spreken en hetzelfde doel voor ogen hebben, is voor mij het belangrijkste. Zeker in moeilijke discussies. Het interessante van in duo werken, is dat er verschillende manieren zijn om tot dat gemeenschappelijk doel te komen. Ieder van ons vertrekt vanuit zijn eigen expertise en ervaring. Vanuit deze verschillende mogelijkheden in dialoog gaan, vind ik verrijkend en inspirerend.”

Hoe is dat voor jou, Pieter?

“Ik heb 10 jaar gewerkt bij Stappen vzw, waar ik ook in duo coördineerde. Dit concept is dus ook voor mij niet nieuw. Die gedeelde verantwoordelijkheid vind ik een grote troef.”

“Een blind vertrouwen hebben in elkaar, is voor mij heel belangrijk. Enkel van daaruit kan de 1+1=3 formule, waar Karen het al over had, werken. Daarnaast zijn transparantie en open communicatie volgens mij de belangrijkste ingrediënten om een team goed te ondersteunen.”

“Ik wil een toegankelijke persoon zijn voor het team. Dit heb ik op mijn vorige job ervaren en wil ik bij Circusplaneet zeker verderzetten. Ik heb de neiging om veel ja te zeggen, omdat ik vaak kansen zie. En hoe meer je ja zegt, hoe meer je ja krijgt :)”