Week van de vrijwilliger 2022

Circusplaneet zonder vrijwilligers is als een zomer zonder zon, een feestje zonder muziek of een podium zonder artiesten. Je leest het goed, het één kan niet zonder het ander. Dankjewel wondere mensen! Dank je om altijd klaar te staan en jullie schouders mee onder onze werking te zetten.

Er zijn een reeks sociale motieven waarom mensen zich als vrijwilliger inzetten: contacten opbouwen, netwerken met anderen, zelf minder alleen of geïsoleerd zijn,… Ook persoonlijke redenen kunnen iemand ertoe brengen zich als vrijwilliger in te zetten: ervaringen opdoen, competenties ontwikkelen,… Dat beaamt ook Ronny, een vrijwilliger in hart en nieren die zich al jaar en dag inzet voor Circusplaneet.

— Een interview door Jasmijn Roekaerts —

Op 18 februari ontmoet ik Ronny in de foyer van onze circuskerk, nét voor storm Eunice hard door ons land raast. In de stilte voor de storm vertelt Ronny over zijn vrijwilligersbloed en zijn passie voor marionettenpoppen.

Ronny heeft meer dan 20 jaar een jeugdatelier gehad, waar hij alle mogelijke expressievormen aan bod liet komen om de jeugd in zijn buurt te activeren. Zijn passie is samen bouwen aan een aangename buurt. Ook voor Circusplaneet staat hij altijd klaar om te helpen. Hij is er zowel bij op zomerse evenementen als in de winter tijdens activiteiten in onze circusfoyer. Kortom, een man waarop je rekenen kan!

“Vrijwilliger zijn, dat krijg je met de paplepel mee. Dat zit in je bloed en geef je door van generatie op generatie. Ik haal enorm veel voldoening uit anderen helpen, net zoals mijn ouders dat deden. Vrijwilliger zijn is ook een persoonlijk verhaal. Iedereen doet het om een andere reden. Wat alle vrijwilligers naar mijns inziens wel gemeen hebben, is dat ze graag hun talenten inzetten om anderen te helpen.”

“Mijn vrouw en ik zijn echte duizendpoten. In de zomermaanden reizen we regelmatig af naar Frankrijk om te helpen tijdens voorstellingen van ons favoriete marionettengezelschap. Van reclame maken tot logistieke en technische ondersteuning, wij doen het allemaal!”

Ronny op Circusplaneet Wijkt Uit 2021 © Sarah Vanheuverzwijn

Ook voor Danny en Erik, twee vaste foyervrijwilligers, zijn de sociale contacten een grote troef. Ze houden beiden de foyer een vaste dag in de week open en doen dat graag en goed! Tijdens de voorbereidingen van het soepcafé praat ik met hen, tussen de soep en de patatten, over het vrijwilligersleven en wat het voor hen betekent.

“Mijn mooiste momenten tot nu toe bij Circusplaneet zijn de dagen dat we de foyer omtoveren tot soepcafé. Van het samen snijden van de groenten met andere vrijwilligers tot het uitdelen van de soep aan passanten en buurtbewoners, het geeft voldoening. Ik woon in Malem en Circusplaneet maakt echt een verschil in de wijk. Iedereen is welkom in de kerk en dat geeft een warm gevoel”, vertelt Danny.

“Circusplaneet is voor mij een fijne plek om wekelijks naartoe te komen. Ik kan hier mezelf zijn. Ik werk graag in de horeca, maar de extreme werkdruk die ik op andere plekken ervaren heb, is hier veel minder. De verschillende edities van het soepcafé zijn ook voor mij een hoogtepunt uit mijn prille carrière als foyervrijwilliger. Het is fijn om dit met andere vrijwilligers te realiseren en het brengt mensen samen uit de buurt. Vrijwilliger zijn bij Circusplaneet is leerrijk en verrijkend op sociaal vlak voor mij, maar ook op praktisch vlak. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat ook het groene deel van de prei bruikbaar en lekker is in de soep (lacht)”, aldus Erik.

Vrijwilligers maken samen soep voor het soepcafé

Tijdens evenementen en activiteiten zijn een extra paar helpende handen altijd welkom. Dat kan gaan van kinderen in hun kostuum helpen tijdens toonmomenten, barman of -vrouw spelen en iets koken of bakken voor de ploeg, tot mooie foto’s maken die op onze website en sociale kanalen mogen verschijnen. Of misschien voel je je wel geroepen om als “stagehand” te helpen op evenementen, wat van materiaal op- en afbouwen tot het podium schoonvegen gaat.

Goesting gekregen om af en toe te vrijwilligen bij Circusplaneet? Stuur dan een mailtje naar karolien@circusplaneet.be, en dan nemen wij je op in onze vrijwilligersfamilie!