Buurtcircus

Aanpak

Circus wérkt, overal ter wereld, en met alle mogelijke groepen. Circus is, naast een doel op zich, ook een aangewezen middel om tal van positieve effecten te verwezenlijken. Deelnemen aan een circusaanbod ontwikkelt zowel sociale, motorische, emotionele als cognitieve vaardigheden.

Zolang het op een professionele manier wordt gegeven en op maat van de deelnemers. En net daarin heeft Circusplaneet een jarenlange expertise opgebouwd.

Circusplaneet probeert zoveel mogelijk in te gaan op de vraag om aanwezig te zijn op evenementen en activiteiten van buurtorganisaties, waarbij buurtkinderen uit de Brugse Poort / Malem worden bereikt.

In samenwerking met Brede School Brugse Poort

Lessen

De voorbije jaren hebben we verschillende lessenreeksen opgestart. Deze lessenreeksen bestaan meestal uit een 7-tal lessen (van de ene vakantie tot aan de andere). Via deze lessenreeksen bereiken we wekelijks een 55-tal kinderen die na de schooluren deelnemen aan een circusactiviteit. Momenteel zijn er wekelijks 4 lessenreeksen lopende.

Lessenreeks in samenwerking met de buurtscholen
In samenwerking met de verschillende wijkscholen van de Brugse Poort hebben we het voorbije schooljaar heel wat kinderen bereikt zowel na de schooluren als tijdens de schooluren. Op deze laagdrempelige manier kunnen we kinderen bereiken die we anders niet zouden bereiken.

Lessenreeksen in samenwerking met de mobiele jeugdwerker
Via de mobiele jeugdwerker komt er een groepje kinderen/ jongeren bij ons langs. Kinderen die vaak in de parken rondhingen en die we via de scholen niet kunnen bereiken. Dit groepje van een 7-tal kinderen komt regelmatig langs voor een lessenreeks. We merken dat de aanwezigheid van de mobiele jeugdwerker hier heel belangrijk bij is.

Lessenreeksen voor de buurtkinderen Malem
Onze aanwezigheid in de sociale woonwijk, Malem, heeft toch al wat voor beweging gezorgd op Malemse grond. Onze lessenreeksen in Malem zijn zeer populair geworden. Door de sterke groei van deze groep zijn we naar wekelijks 2 lessenreeksen gegaan. Maar door een nog steeds groeiende interesse bij de Malemse kinderen zou een derde lessenreeks zeker niet overbodig zijn. Enkele kinderen uit deze lessenreeksen krijgen ook de kans om het beste van zichzelf te tonen tijdens het buurtcircusfestival 
“Planeet Malem”.

Projectweken

Tijdens de paas- en grote vakantie geven we kinderen de kans om intensief te oefenen. Omdat gezonde voeding niet altijd een evidentie is voor deze doelgroep zorgen we tijdens dit kamp voor gezonde tussendoortjes. Deze projectweken worden steeds afgesloten met een toonmoment voor familie, vrienden en andere buurtbewoners. Zo krijgen de kinderen de kans te tonen wat ze tijdens het kamp geleerd hebben.

Workshops met de moeders

Op vraag van enkele moeders uit de buurt om zelf enkele circustechnieken te leren hebben we besloten om maandelijks een workshop te geven aan deze doelgroep. Zij komen naar onze circuskerk terwijl hun kinderen op school zitten. We hebben er bewust voor gekozen om de workshop enkel voor vrouwen te houden. Hierdoor voelen de vrouwen geen remming om deel te nemen aan fysieke activiteiten en wordt er op een vrolijke en losse manier gewerkt en gepraat.

Uit-Pas

Door samen te werken met UIT-pas kunnen we gezinnen in precaire situaties een korting van 80% geven op het inschrijvingsgeld voor de reguliere lessen en kampen. De helft hiervan wordt bijgedragen door Stad Gent en de andere helft financieren we dankzij een subsidie bij de Vlaamse Overheid.

 

Praktisch

Voor meer info contacteer ons gerust op:

karolien@circusplaneet.be of +32 (0)9 228 92 72