Stijn en Nele, onze API’s

Maak kennis met Nele en Stijn, onze API’s! Beiden zijn ze doorgewinterde lesgevers bij Circusplaneet. Maar naast het perfectioneren van hun eigen circustechnieken en die van hun leerlingen, houden ze zich ook bezig met het integriteitsbeleid van Circusplaneet. Zij zijn namelijk onze API’s.

Geen flauw benul waar we het over hebben? API staat voor Aanspreekpunt Integriteit. Nog steeds niet duidelijk? Begrijpelijk, we laten het hen gewoon zelf uitleggen.

Dus, Aanspreekpunt Integriteit: kunnen jullie dat wat verduidelijken?

Nele en Stijn: “Wij hebben binnen Circusplaneet de verantwoordelijkheid om lesgevers, medewerkers, leerlingen en artiesten alert te maken voor een integere werking. Dat wil zeggen dat iedereen zich hier welkom én veilig moet voelen. Want met Circusplaneet proberen we zo breed mogelijke armen te hebben: iedereen is welkom! Dat betekent natuurlijk ook dat er heel veel verschillende mensen samenkomen. Wij willen ervoor zorgen dat al die verschillende mensen, met elk hun eigen mening, overtuiging en persoonlijkheid, plaats en ruimte krijgen. Dat we in dialoog gaan met elkaar en luisteren naar elkaar. Dat iedereen het gevoel krijgt dat zijn of haar mening niet alleen geapprecieerd wordt, maar écht telt. Daar draait ook ons beleidsplan voor de periode 2021-2025 om: #allequal #alldifferent.” 

En hoe vertaalt zich dit dan in de praktijk bij Circusplaneet?

Nele: “Het gaat zowel over fysieke als emotionele veiligheid: problemen rond pesten, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, agressie, … Het is belangrijk voor ons om een plek te zijn waar iedereen zijn eigen grenzen leert kennen en kan aangeven wat voor hem of haar OK is en dat ook kunnen en durven bespreken. We moeten dus vaak de vraag stellen: Voel je je goed? Voel je je veilig? Zowel mentaal als fysiek. En het antwoord daarop is persoonlijk en verschillend voor iedereen.”

Stijn: “Als API’s zorgen wij ervoor dat de voelsprieten voor een veilige omgeving blijven groeien bij onze lesgevers, medewerkers en vrijwilligers. Iedereen is API. We bespreken dit op zeer regelmatige basis tijdens lesgeversvergaderingen. De lesgevers op hun beurt vertalen dit naar hun eigen lessen en zorgen ervoor dat iedereen een plek krijgt in de les. Op die manier blijven we alert voor fysieke en emotionele veiligheid.”

Waarom besteedt Circusplaneet veel aandacht aan die fysieke en emotionele veiligheid?

Nele en Stijn: “Als circusartiest werken we met ons eigen lichaam. Luisteren naar je lijf en erover durven praten is dus belangrijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een oefening of truc leren op een bepaald moment te moeilijk is, dat de lat tijdens de les te hoog (of te laag) ligt of dat een oefening niet goed aanvoelt. We willen dat iedereen zichzelf de vraag stelt: “Waar ligt mijn persoonlijke grens?” en geen gène heeft om die dan ook aan te geven. Dat doen we door duidelijk te maken dat wij (de lesgevers, medewerkers en vrijwilligers van Circusplaneet) daar oor voor hebben en daar ook zelf uit willen leren. We willen blijven evolueren samen met onze leerlingen, door te luisteren en open te staan voor iedere mening.”

Tot slot, hoe kan iemand bij jullie terecht?

Nele en Stijn: “Durf zeker je lesgever aan te spreken als je met iets zit, want ze staan open voor elke vraag. Stel dat je met jouw vraag toch niet bij jouw lesgever terecht kan, stuur dan gerust een e-mail naar ons: api@circusplaneet.be of nele@circusplaneet.be of stijn@circusplaneet.be. Of spreek ons gewoon aan als je ons tegenkomt op een activiteit van Circusplaneet!”

 

Wil je graag meer weten over ons beleidsplan 2021-2025 #allequal #alldifferent? Zet je dan op je gemak en lees hier het volledige plan.

#allequal #alldifferent #community #sustainability