Planeet Malem 2022

Heb je het al horen waaien? Op zaterdag 14 mei 2022 gaat voor de vijfde keer het buurtcircusfestival “Planeet Malem” door in de mooiste wijk van Gent, Malem!

Vanaf 11u30 zijn er verschillende activiteiten. Kom gezellig brunchen, ontdek lokaal en internationaal circustalent en waag je aan een ritje op een gekke fiets. Ding mee voor een podiumplaats in dé Malem Koerse aangemoedigd door Rrrradio Malem en ontdek de unieke wereld van Studio Malem. Gooi tenslotte je benen los op de beats van de Propere Fanfare en geniet mee van de openluchtvertoning van “Cool Abdoul”.

Kortom, een dag om niet te missen!

Programma

Potluck buurtbrunch

We toveren de speelplaats van Basisschool het Eiland om tot een gezellige en feestelijke brunchplek (met vlagjes enzo!). Het is een potluck brunch, wat wil zeggen dat iedere deelnemer een (liefst vegetarisch) gerechtje meebrengt. Hierbij heb je het (pot)’luck’-element, waarbij je niet weet wat iedereen heeft gemaakt. Wij zorgen ook voor wat lekkers en voldoende bestek, borden en bekers. Kom jij je ook vanaf 11u30 laten verrassen aan tafel?

Parcours met gekke fietsen

Fietsenmaker Wim blaast graag nieuw leven in dingen die trouw dienst hebben gedaan. Eén manier waarop hij dat doet is Gekke Fietsen maken.

Hij maakte er zelfs een museum van. Kom je behendigheid testen op één van zijn vreemde vehikels!

Malem Koerse

Bij onze eenwielerfans is Malem Koerse al een klassieker geworden. Dé eenwielerkoers onder de kerktoren. 

Om 14u start de kinderkoers. Iedereen mag deelnemen, maar gewone fietsen of elektrische voertuigen zijn niet toegelaten op deze bijzondere koers. Kom dus af met je kruiwagen, rolschaatsen, skateboard of ander rollend materiaal. 

Om 14u30 is er een koers uitsluitend voor eenwielers, waar niet alleen de snelste maar ook de best verkleede éénwieleraar in de prijzen zal vallen. 😉

Circusvoorstellingen

* Try-out Conspiracy: In “Conspiracy” zoeken 6 jongeren tussen 12 en 16 jaar een manier om zich samen in beweging te zetten. Ze experimenteren met flowersticks, gaan op zoek naar hun eigenheid, maar vooral hoe ze kunnen samenwerken en samenspannen.

* Vers Talent: Vers talent is een traject voor niet-professionele circusartiesten, waarbij we artiesten vanaf 14 jaar – solo of in groep – begeleiden in hun creatieproces. Op Planeet Malem bieden we podium aan aan twee Vers Talenters: Xian (chinese mast) & het duo Marion & Herlinde (partneracro).

* Lazuli: Twee zussen brengen een act met handenstand en grondacrobatie. 

* Palestijnse Circusschool: De Palestijnse Circusschool komt hun voorstelling ASIMO spelen in onze circuskerk. Met behulp van circus, dans en theater neemt ASIMO je mee doorheen een reeks ontdekkingen van een gekke wetenschapper. Bekijk hieronder de trailer.

Circusworkshops

Kom tijdens de circusworkshop onze zelfontworpen circusmachine ontdekken. Je kunt muntjes verdienen door allerlei evenwichtstechnieken uit te proberen. Met deze muntjes kan je circusmateriaal kopen en dit uitproberen in de oefenpiste.

Als je er klaar voor bent, mag je als een échte circusartiest je geleerde trucs opvoeren (met bijbehorende accessoires) in onze showpiste. Dat klinkt als bucketlist-materiaal.

Opendeur Studio Malem

De vele kleine winkeltjes die er vroeger in Malem waren, zijn er niet meer. Studio Malem verzamelde oude foto’s en maakt samen met de kinderen van de wijk ontwerpen voor nieuwe winkels. En dit alles voor een geheim project waarvan we je tijdens Planeet Malem al een voorproefje krijgt.

Daarnaast kan je doorlopend het atelier en de animatiestudio bezoeken, kennismaken met vrijwilligers, zelf een filmpje maken of het werk van de kinderen bekijken.

viswinkel Malem

Radio Malem met Kelly en Tim

Dj Kelly en MC Tim van Radio Malem brengen je in vervoering met plaatjes, diepte-interviews en happy moments.

Radio Malem, radio met een missie: iedereen op dezelfde golflengte krijgen!

Infopunt vzw AlleMalem, Wijkbudget en Buurtwerk Malem

Ontdek wat er leeft in Malem! Organisaties in de wijk, het Wijkbudget en de komst van een nieuw buurthuis zorgen voor heel wat nieuwe activiteiten en projecten in onze wijk.

Katrien (Brugfiguur Basisschool Het Eiland) en Tine (Buurtwerk Malem) stellen deze projecten aan jullie voor. Meer info: buurtwerk.malem@stad.gent

Voorleesmomenten in de tuin

Basisschool het Eiland draagt zijn steentje bij aan Planeet Malem met onder andere een boekendans. Dit wil zeggen dat ze een heuse voorleestuin zullen maken met tipi’s en tapijtjes waar kinderen, ouders, leerkrachten,… naar hartenlust kunnen voorlezen. Als bezoeker kan je dan van de ene voorleesplek naar de andere dansen.

CinéMalem

En dan hebben we nog een primeur voor jullie om de dag in stijl af te sluiten. Tijdens Planeet Malem opent CinéMalem, een opluchtcinema in Malem. Vanaf 20u30 vertonen we op de speelplaats van Freinetschool Het Eiland een selectie van filmpjes gemaakt door Studio Malem en de buurtbewoners. Vanaf 21u kan je genieten van de film “Cool Abdoul”, het waargebeurde verhaal van een Gentse boxer die de absolute top wil bereiken. Breng een kussentje en dekentje mee, dan wordt het extra gezellig! Bij slecht weer verhuizen we naar de circuskerk.

“Planeet Malem” is een buurtcircusfestival georganiseerd door Circusplaneet, Studio Malem, Freinetschool Het Eiland, Studio Bibi en met steun van wijkbudget Gent.