Onze Jossen: wie zijn ze, wat doen ze…

“De Jossen” is ondertussen een ingeburgerd begrip binnen onze planeet, maar wie zijn ze eigenlijk? Het zijn enthousiaste vrijwilligers die er achter de schermen mee voor zorgen dat evenementen vlot verlopen. Ze zijn verantwoordelijk voor een breed scala aan taken, variërend van het opbouwen en opruimen van materiaal tot het garanderen van de veiligheid op het podium. De naam “Jossen” is afgeleid van het Vlaamse dialect, waar het verwijst naar mensen die in de coulissen werken.

Tijdens evenementen zijn onze Jossen de lijm tussen artiesten, het publiek en de artistiek verantwoordelijke. Ze bieden zowel op als naast het podium ondersteuning en zijn daarom een onmisbare schakel binnen onze draaiende circusmotor.

Enkele van de belangrijkste taken van de Jossen*:

Materiaalbeheer: Ze zorgen ervoor dat al het benodigde circusmateriaal klaarstaat voor de artiesten. Ze behouden het overzicht wie wanneer wat nodig heeft, bouwen materiaal op en af en sturen bij waar nodig. Het zijn echte multitaskers!

Podiumbeheer: Dankzij hen is het podium te allen tijde netjes en opgeruimd. Ze verwijderen eventueel gevaarlijke obstakels en houden het podium schoon voor de artiesten.

Veiligheid op het podium: Ze zijn getraind om snel te reageren in noodsituaties en zorgen voor de veiligheid van zowel artiesten als het publiek tijdens de voorstelling. Ze kunnen bijvoorbeeld ingrijpen bij ongevallen of noodsituaties. Safety first..!

Sfeer en teamgeest: Jossen dragen bij aan de positieve sfeer en teamgeest binnen onze planeet en tijdens evenementen. Ze vormen een belangrijk onderdeel van onze hechte circuscommunity.

Zin gekregen om Jos te worden? Dan ben je zondag 12 november van harte welkom op onze “Zondag Josdag” in de circuskerk. Het thema waarrond we zullen werken is “EHBO en veiligheid tijdens evenementen“. Meer info vind je hier.

* Jos (meervoud: Jossen): enthousiaste vrijwilliger (M/V/X) die een evenement mee in goede banen leidt.
Jossen – regelmatig werkwoord
ik jos
jij/u jost
hij/zij/hun jost
wij/zij/jullie jossen
ik/jij/u/hij/zij/hun joste
wij/zij/jullie josten
hij/zij/hun heeft gejost