Goud voor Niels op Unicon20

Dit jaar ging de 20ste editie door van Unicon: een internationale eenwielerconventie en -wereldkampioenschap. Niels Verhamme, lesgever bij Circusplaneet en fervente eenwieleraar, nam 10 dagen lang deel aan het kampioenschap in Grenoble. Hij blikt tevreden terug, want hij deed veel ervaring op, genoot van de sfeer en bracht als kers op de taart een gouden medaille mee naar huis!

De UNICON – wat “UNIcycle CONvention” betekent – is de grootste eenwielerbijeenkomst ter wereld. Het trekt zo een 1500 tot 2000 deelnemers in 12 dagen. Dit jaar vond de Unicon voor het eerst plaats in Grenoble – het hart van de Alpen. Deze editie kon je deelnemen aan 37 verschillende disciplines binnen de eenwielersport, variërend van races tot freestyle, urban unicycling, jumps, mountain unicycling en teamsporten.

Niels streed mee in 8 verschillende discipines: de 10 km, cross-country, cyclo-cross, mountain unicycle uphill, mountain downhill, 100 m, 30 m met één voet en 800 m. In de meeste disciplines was het voor hem de eerste keer, maar in de discipline muni (mountain unicycle) uphill is hij een echte krak en won hij de gouden medaille in de categorie 17-18 jarigen.

“Het was heel speciaal om op zo een groot evenement te staan en met eenwieleraars van over de hele wereld te mogen rijden. Het waren intense dagen met veel workshops, wedstrijden en finales. Het blijft me verbazen hoeveel verschillende disciplines er zijn binnen de eenwielersport!”, vertelt Niels.

Unicon wordt om de 2 jaar georganiseerd. De volgende editie is in de zomer van 2024 en gaat door in de staat Minnesota (Amerika). “Ik weet nog niet of ik daar zal geraken, aangezien het zo ver is, maar moest het lukken hoop ik een podiumplaats te halen op de 10km en mee te doen met enkele mountainunicycle races”, aldus Niels.

“Ik heb mensen van 4 tot 90 jaar zien meedoen.”

Niels hoopt ook nog andere eenwieleraars van Circusplaneet te motiveren om ooit mee te doen met Unicon. “Het is gewoon een unieke ervaring. Iedereen mag meedoen, ongeacht zijn ervaring en leeftijd. Ik heb mensen van 4 tot 90 jaar zien meedoen. De meeste deelnemers zijn daar enkel voor het plezier, maar ik heb ook heel veel spectaculaire dingen gezien tijdens finales!”, reageert Niels.

Hieronder zie je Niels in actie. Meer info over Unicon20 vind je hier.