De deuren van onze circuskerk zijn officieel open!

UNIEKE CIRCUSKERK WORDT NIEUWE THUISBASIS VOOR CIRCUSGEWELD UIT GENT EN VER DAARBUITEN EN EEN ONTMOETINGSPLEK VOOR DE BUURT

Maandag 7 september, Gent – Vandaag opent het Gentse circusatelier Circusplaneet officieel de deuren van de gerenoveerde circuskerk. Na meer dan 5 jaar dromen, plannen en renoveren wordt de voormalige kerk Onze-Lieve-Vrouw van de vrede in de Gentse wijk Malem dé plek waar kinderen en jongeren circussen en (professionele) circusartiesten trainen. Maar het wordt ook een werkplek én een ontmoetingsplek voor de buurt.

De afgelopen 5 jaar heeft Circusplaneet – samen met tal van vrijwilligers – de kerk gerenoveerd tot wat vandaag een unieke circuslocatie in België is. In 2015 kocht het Gentse circusatelier de kerk van de sociale woonwijk Malem. De aankoop van de circuskerk ontsprong uit de droom om een plek te creëren waar mensen samenwerken met circus als drijfveer. Matthias Vermael, coördinator van Circusplaneet: “We zijn enorm trots op het resultaat van 5 jaar dromen, plannen en renoveren. De circuskerk biedt circusgeweld in en ver buiten Gent een nieuwe plek om te trainen en creëren, waar kinderen en jongeren op een niet-formele manier leren. Iedereen is welkom: de circuskerk is een kruispunt van ideeën, culturen, talen en overtuigingen.”

Vandaag is de circuskerk helemaal gerenoveerd tot een volwaardige circusruimte, waar zowel luchtacrobaten als jongleurs naar hartenlust kunnen trainen en creëren: met wekelijks bijna 20 lessen voor kinderen, jongeren en volwassen en circuskampen tijdens de schoolvakanties. Daarnaast kunnen (professionele) circusartiesten de ruimte gebruiken om te trainen en werken aan voorstellingen. Maar niet alleen circusartiesten zijn welkom in de kerk: de foyer wordt een ontmoetingsplek voor iedereen in de buurt. En ook de medewerkers van Circusplaneet hebben hun bureaus in de circuskerk.

Circusplaneet nam 5 jaar geleden voor het eerst zijn intrek in de circuskerk. Voor de renovatie werd samengewerkt met het architectenbureau Plano en bouwcoördinator TARRA. Circusplaneet kreeg de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap (Fonds voor Culturele Investeringen), de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling – bedrag van 389.000 euro), de Stad Gent en meer dan 400 mensen en organisaties die ons een warm hart toedragen. Tientallen vrijwilligers staken mee de handen uit de mouwen.

De opening van de circuskerk is dus een bijzonder moment dus voor Circusplaneet én de Gentse circusgeschiedenis. Om dit te vieren opent Circusplaneet, in aanwezigheid van de Gentse schepen voor Jeugd Elke Decruynaere, de deuren van de gloednieuwe circuskerk voor iedereen die zin heeft om ze te ontdekken. Wat normaal in april een groots spektakel met veel toeters en bellen had moeten zijn, vormde Circusplaneet voor de 'corona gelegenheid' tot een expo voor jong en oud. Met verhalen en dromen van onder de kerktoren, maar ook ver daarbuiten. De expo loopt van maandag 7 september tot en met zaterdag 12 september.