CIRCUS ID-uitwisseling in Palestina

24 circus addicts (waarvan 3 Circusplaneters) van 6 Belgische circusscholen: Circolito (Mechelen), Circusplaneet (Gent), Cirkus in Beweging (Leuven), Ecole de Cirque de Bruxelles, Cirqu’Conflex en Circus Zonder Handen (alle drie Brussel) verblijven 3 weken bij de The Palestinian Circus School in BirZeit in Palestina.

Van 10 tot 30 juli 2023 zullen ze samen met 25 Palestijnse circus studenten en trainers leven, praten, spelen, creëren en optreden in en rond BirZeit op de Westelijke Jordaanoever.

Met deze interculturele uitwisseling willen we zinvolle verbindingen tot stand brengen op basis van hun overeenkomsten (hun gemeenschappelijke circustaal maar ook hun gedeelde waarden en dromen) om hun gevoel van eigenwaarde te versterken en hun potentieel om gehoord te worden vergroten.

En die nood om gehoord te worden is zeer belangrijk voor jongeren die hun weg moeten zoeken in een wereld waar ze geconfronteerd worden met vitale uitdagingen zoals de hoge prestatiedruk, sociale controle, klimaatverandering, bezetting en militair geweld, een steeds groeiende polarisering, steeds toenemende vluchtelingenstromen die de nood aan begrip, verbinding en solidariteit enkel doet toenemen.

Zo werd bij The Palestinian Circus School onlangs de verantwoordelijke voor de sociale circusprojecten Mohammed Abu Sakha opgepakt door het Israëlisch leger en veroordeeld tot 6 maanden administratieve detentie. En dit zonder proces, zelfs zonder aanklacht.

De Palestijnse en Belgische jongeren bereiden samen een driedaags Circusfestival voor, met zelf gecreëerde circusvoorstellingen en workshops, en waarop ze zoveel mogelijk bezoekers – onder meer een aantal kinder- en jeugdorganisaties – uitnodigen. Om het Circusfestival te promoten zullen ze enkele Circus Flash Mobs organiseren tijdens festiviteiten in BirZeit en Ramallah.

Volg de avonturen van onze lesgevers Seppe, Lowie, Niels en alle andere jongeren op Instagram
of op Facebook.

De grote droom is dat de uitwisseling zich volgend jaar kan herhalen in België en dat alle jongeren samen kunnen optreden in Mechelen, Gent, Leuven en Brussel.

Met de Steun van Jint, Erasmus +, PAC, Wallonie-Bruxelles international