Circus zonder beperkingen

Aanpak

Vanuit de visie ‘Circus voor Iedereen’ organiseert Circusplaneet ook activiteiten die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Wij brengen dit samen onder de noemer ‘circus zonder beperkingen’.

Circusplaneet creëert in haar eigen werking plek voor personen met een beperking, maar werkt ook projecten uit  met verschillende organisaties en voorzieningen. Daarnaast zijn er jaarlijks een 10-tal workshops op evenementen of activiteiten die vanuit de visie circus zonder beperkingen tot stand komen.

We richten ons op de mogelijkheden en talenten van deze kinderen, jongeren en volwassenen, niet op hun grenzen.

De voorbije jaren hebben we verschillende lessenreeksen en projecten georganiseerd in samenwerking met scholen, voorzieningen en andere organisaties. Dit werd gedaan in de vorm van een projectweek, een 10-lessenreeks met toonmoment, een éénmalige workshop op locatie / in de circuskerk, …

Productie Carrousel

Circusplaneet Vzw en het Instituut Bert Calier sloegen de handen in elkaar om samen een artistiek traject te doorlopen. 10 jongeren met een verstandelijke beperking, 2 begeleiders , 1 eerstelijnsmedewerker van Circusplaneet en 1 professionele artieste trainen gedurende 3 maand wekelijks samen om een prachtige voorstelling te maken.

Circus, met haar klemtonen op verwondering en magie, leent zich bijzonder goed voor een artistiek project. Aan circus doen, stimuleert mensen om inventief en creatief te zijn. Creativiteit empowert deelnemers om terug de controle te winnen over hun eigen omgeving.

Naast het artistiek aspect is er tijdens de lessen ruimte voor het educatieve luik. Verschillende technieken (acrobatie, de jongleertechnieken, circustheater en de evenwichtsdisciplines) worden op maat van de deelnemers aangeleerd. Het voordeel van circus is dat er veel mogelijkheden zijn en dat er bij elke techniek gedifferentieerd kan worden. Circus biedt voor elk wat wils.

We streven naar een dynamisch artistiek project. Daarmee bedoelen we dat we de vorm en inhoud op voorhand niet volledig willen vastleggen. Zowel de deelnemers, de artieste als de lesgever kunnen zo met een open blik kijken naar wat zich aandient. Op deze manier kan men zich flexibel opstellen en zich aanpassen aan de noden van de groep en de individuen. Ook de deelnemers kunnen hun inbreng binnenbrengen waardoor het een gedeeld participatief project wordt, vertrekkende vanuit een gelijkwaardige relatie.

Tijdens dit proces is er aandacht voor de groep, maar ook voor de individuele talenten en mogelijkheden. Vanuit de krachten en talenten van elk individu wordt een dynamische circusvoorstelling gemaakt, Carrousel, die we graag aan het bredere publiek laten zien. De productie zal optreden op het circuscabaret georganiseerd door Circusplaneet op vrijdag 18 mei om 20u in de circuskerk op Malem.

Dit project kwam tot stand met de steun van de Vlaamse overheid.

G-circuskamp

Circusplaneet organiseert kampen voor kinderen en volwassenen met een beperking. Wij hebben gespecialiseerde lesgevers die een programma op maat uitwerken voor verschillende dolegroepen.

Voor de organisatie van deze kampen gaan we graag partnerschappen aan met andere organisaties, scholen en voorzieningen.

 

Gezinsdagen

Circusplaneet organiseert jaarlijks een gezinsdag met circusworkshops voor gezinnen waarbij één van de gezinsleden een beperking heeft. Via creatieve spelvormen kan je een kennismaken met verschillende circusdisciplines. De workshops staan open voor alle leeftijden en zowel familie als persoonlijke assistenten zijn welkom.

Wekelijkse Lessen

Circus zonder beperkingen 18+

Op dinsdag 26 september 2017 start voor het 2e jaar op rij onze wekelijkse circusles voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

Deze les gaat elke dinsdag door van 13u30-14u45 in Oud-strijderslaan 3, 9000 Gent. In deze les komen verschillende circustechnieken zoals jongleren, evenwicht en acrobatie aan bod. De focus ligt vooral op plezier, de circusbeleving en het ontwikkelen van motorische vaardigheden.

Het lesverloop: we starten telkens met een opwarming. Daarna komen minstens 2 verschillende circustechnieken aan bod. Eindigen doen we meestal met een rustig spelletje.

We werken voor deze les samen met voorzieningen De Triangel en Humival.

Praktisch

Inschrijven of meer info over de activiteiten
karen@circusplaneet.be
of +32 (0)9 228 92 72