FAQ, ik snap het niet

EN HOE ZIT DAT NU MET DIE CORONA?

We volgen de richtlijnen van Sport VlaanderenGymFed  en Circuscentrum omdat die best aansluiten bij onze werkcontext. Die maatregelen werden met de collega-circusateliers in Vlaanderen en onze koepelorganisatie Circuscentrum uitgewerkt op maat van onze sector. Alle deelnemers krijgen voor aanvang van hun lessenreeks een mail met meer uitleg over eventuele aanpassingen en richtlijnen, specifiek voor de activiteit waarvoor ze zijn ingeschreven. Wanneer de richtlijnen veranderen doorheen het schooljaar, krijgen alle deelnemers de nodige nieuwe informatie toegestuurd. Meer details vind je hier.

WAT ALS MIJN LESSENREEKS TOCH NIET DOORGAAT WEGENS OPGELEGDE CORONA MAATREGELEN?

Als een reeks volledig geannuleerd moet worden voor aanvang, storten we het betaalde lesgeld terug. Wie circusplaneet wil en kan een steuntje in de rug geven, zal de keuze krijgen een percentage van het lesgeld niet terug te vragen om zo de al gemaakte administratiekosten te helpen dekken.

Als een reeks later moet starten, vroeger moet eindigen of enkele weken stil ligt wegens corona, gaan we op zoek naar een faire oplossing voor zowel deelnemers, docenten als organisatie. Inhaallessen op latere data, korting bij een volgende reeks, online lessen, een gedeeltelijke terugbetaling of een combinatie van dit alles behoren allemaal tot de mogelijkheden.
De uiteindelijke oplossing die we aanbieden zal afhangen van de oorzaak van de geannuleerde lessen (verstrengde maatregelen of een besmetting bij één van onze deelnemers/medewerkers) en de impact die dat heeft op de werking.

HOE SCHRIJF IK IN VOOR EEN ACTIVITEIT?

Inschrijvingen dienen te gebeuren via het online formulier. Per deelnemer dien je een apart formulier in te vullen. Mail naar inschrijven@circusplaneet.be of bel 09/228 92 72 indien je problemen hebt met de inschrijving.

STAAT ER EEN LIMIET OP HET AANTAL INSCHRIJVINGEN DAT IK (VOOR MIJN KIND) KAN DOEN?

Je kan (je kind) inschrijven voor meerdere (jaar)reeksen, zolang dit verschillende lessen zijn (bv. een multicircusles en een acrobatieles). Je kan dus niet inschrijven voor multicircus op woensdag én zaterdag of de 18+ luchtacrobatiereeks niveau 1 op dinsdag én woensdag.
Ook voor onze zomerkampen is er een limiet. Je kan bij de start van de inschrijvingen slechts voor maximum twee zomerkampen inschrijven. Mocht er een maand voor aanvang van het kamp nog plaats over zijn, kan je eventueel nog inschrijven voor een derde kamp.

WAT ALS EEN ACTIVITEIT AL VOLZET IS?

Schreef je nog in via het online formulier voor deze activiteit, dan krijg je bericht dat je op de wachtlijst staat. Wanneer het al niet meer mogelijk is om via het formulier in te schrijven, dan kan je altijd nog een mailtje sturen naar inschrijven@circusplaneet.be om op de wachtlijst te staan. Mocht er nog voldoende plaats vrijkomen, dan contacteren wij je via mail. Als je geen mail krijgt, wil dat niet zeggen dat we je vergeten zijn, enkel dat er nog niet voldoende plaats is vrijgekomen. Eenmaal de activiteit goed en wel begonnen is (na drie weken voor jaarlessen, na 1 week voor de 18+ reeksen), laten we geen nieuwe deelnemers meer toe om de groepen de kans te geven zich te vormen en de docenten en deelnemers de kans te geven elkaar te leren kennen.
Opgelet: wachtlijsten zijn niet meer geldig het jaar nadien!

WANNEER STARTEN DE INSCHRIJVINGEN?

De inschrijvingen voor de jaarreeksen voor kinderen en jongeren 2021-2022 starten op 24 mei om 10 uur voor wie al een wekelijkse les volgde het voorbije schooljaar bij Circusplaneet. Ook broers en/of zussen kunnen dan al een inschrijfformulier invullen maar dit wordt pas verwerkt op 7 juni. Dit geldt ook voor de kinderen die dit jaar community training volgden, of de korte reeks op dinsdag.

‘Nieuwe’ kinderen kunnen inschrijven vanaf 13  juni om 10 uur.

De inschrijvingen voor onze najaarsreeksen voor volwassenen starten op 20 juni om 10 uur voor wie  al een najaarsreeks volgde in 2020. Vanaf 27 juni kunnen alle volwassenen inschrijven.
Voor de voorjaarsreeksen 2022 voor volwassenen is er een inschrijfmoment voorzien in november.
De inschrijvingen voor de community trainingen starten in augustus.
Inschrijvingen voor kampen of andere activiteiten starten doorheen het jaar.
De start van inschrijvingen wordt steeds via onze nieuwsbrief gecommuniceerd. Schrijf je onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief zodat we jou zeker op de hoogte kunnen houden.

TOT WANNEER KAN IK INSCHRIJVEN?

In de jaarreeksen voor kinderen en jongeren, waar men nog kan uitschrijven tot de dag na de derde les, kan er tot dan nog aangesloten worden. In de 18+ reeksen kan men nog aansluiten tot vlak na de eerste les. Later aansluiten is niet mogelijk: we willen de docenten en de deelnemers de kans geven elkaar en de groep te leren kennen.
Voor kampen en korte activiteiten kan er niet meer ingeschreven worden indien de activiteit al begonnen is. Voor de community training kan je wel het hele jaar door inschrijven.

KAN IK TERUG UITSCHRIJVEN?

Om medische redenen kan je op vertoon van een doktersattest altijd terug uitschrijven. In andere gevallen is uitschrijven al dan niet mogelijk in functie van het moment waarop je wil uitschrijven. Uitgebreide informatie over uitschrijven vind je in de inschrijfvoorwaarden.

KAN IK INSCHRIJVEN VOOR SLECHTS ENKELE LESSEN VAN EEN REEKS / KAN IK KORTING KRIJGEN OMDAT IK NIET ALLE LESSEN AANWEZIG KAN ZIJN?

De jaarlessen en 18+ reeksen van circusplaneet vormen één geheel. Je kan dus niet halverwege invallen of slechts een deel volgen. Er is geen korting voor wie niet op alle lessen aanwezig kan zijn. Voor deelnemers die slechts sporadisch willen circussen, is er de community training of zijn er de kortere reeksen voor kinderen.

IK WAS ZIEK DE DAG VAN MIJN LES, KAN IK DAN DEZELFDE LES OP EEN ANDERE DAG VOLGEN?

Wij werken zowel bij de kinderen als de volwassenen met vaste groepen. Je kan niet occasioneel een les mee volgen met een andere groep, zelfs al zou het dezelfde les zijn.

KAN IK MIJN PLAATS DOORGEVEN AAN EEN VRIEND?

Je kan je plaats niet ‘doorgeven’ aan iemand anders. Indien je ruimschoots op voorhand uitschrijft, gaat de vrijgekomen plaats naar de eerste persoon op de wachtlijst. Stop je met een jaarreeks of 18+ reeks terwijl deze al even bezig is, dan is wordt de vrijgekomen plaats niet meer aangeboden aan iemand anders.

WAAROM KAN IK NIET MEER UITSCHRIJVEN MET RECUPERATIE VAN HET LESGELD WANNEER EEN JAARLES OF 18+ REEKS AL EVEN BEZIG IS?

Om de docenten en deelnemers de kans te geven elkaar te leren kennen en samen te groeien als groep, laten we geen nieuwe deelnemers meer toe éénmaal de lessen goed en wel gestart zijn. De plaatsen die vrijkomen wanneer iemand laat uitschrijft, kunnen dus niet meer doorgegeven worden aan mensen/kinderen op de wachtlijst en zijn dus ‘verloren’ plaatsen.

WANNEER STARTEN EN EINDIGEN DE JAARREEKSEN VOOR KINDEREN EN JONGEREN?

De jaarlessen 2021-2022 starten de week van 20 september 2021 en eindigen de week van 23 mei 2022.

WANNEER STARTEN DE REEKSEN VOOR VOLWASSENEN?

De 18+ najaarsreeksen 2021 starten de week van  4 oktober 2021 en eindigen de week van 20 december 2021. De exacte data van de 18+ voorjaarsreeksen worden pas vastgelegd in november.

WANNEER START DE COMMUNITY TRAINING?

De community training start in september en loopt tot juni. Voor het schooljaar 2021-2022 is de eerste training op maandag 13 september 2021.

IS ER LES OP FEESTDAGEN EN TIJDENS SCHOOLVAKANTIES?

Op officiële feestdagen is er geen les of community training. Op brugdagen en tijdens verlengde weekends is er wel les of community training. Tijdens de schoolvakanties is er geen les. Op zaterdagen die volgen op een schoolweek is er steeds wel les.

HOEVEEL KOST EEN CIRCUSLES?

De prijs van een jaarreeks, 18+ reeks of andere activiteit staat steeds vermeld op onze site bij de activiteit zelf en is afhankelijk van de duur van een les, het aantal lessen in een reeks en je inkomen.
Meer info over onze tarieven en kortingen vindt je in onze inschrijfvoorwaarden.

KAN IK (OF MIJN KIND) EEN PROEFLES VOLGEN?

Voor de jaarreeksen zijn er geen proeflessen voorzien omdat er kan uitgeschreven worden tot één dag na de derde les (meer info vind je bij ‘annuleren/uitschrijven’ in onze inschrijfvoorwaarden). Ook voor de kortere voor- en najaarsreeksen zijn er geen proeflessen voorzien omdat er kan uitgeschreven worden tot één dag na eerste les (meer info vind je bij ‘annuleren/uitschrijven’ in onze inschrijfvoorwaarden). Voor korte activiteiten (slechts enkele lessen, modules, éénmalige weekendactiviteiten,…) is er geen proefles mogelijk.

ZIJN DE CIRCUSACTIVITEITEN FISCAAL AFTREKBAAR?

De kampen van Circusplaneet zijn fiscaal aftrekbaar voor deelnemers jonger de veertien jaar. Via mail zal Circusplaneet  je een fiscaal attest bezorgen om toe te voegen aan de belastingaangifte. Je dient dit zelf een jaar bij te houden. De wekelijkse lessen zijn niet fiscaal aftrekbaar.

KAN IK EEN DEEL VAN MIJN LESGELD RECUPEREREN VIA MIJN MUTUALITEIT?

Ja, de meeste mutualiteiten betalen een deel van het inschrijvingsgeld voor activiteiten van Circusplaneet terug. Je hoeft enkel het formulier van de mutualiteit te laten invullen door Circusplaneet. Je mag een blanco formulier afgeven aan de docent, het secretariaat of mailen naar inschrijven@circusplaneet.be. Volgt je kind een kamp, dan hoef je geen formulier af te geven, je krijgt na afloop van het kamp een formulier  voor de mutualiteit via mail.

KAN MIJN KIND DAT EEN JAARTJE TE OUD / JONG IS OOK AANSLUITEN BIJ EEN CIRCUSACTIVITEIT?

Iedereen is uniek, iedereen is anders. Maar om toch enige homogeniteit in de groepen te kunnen garanderen, vragen wij om de leeftijdsgrenzen van de groepen te respecteren. Enkel bij specialisatie lessen waar niveau primeert op leeftijd – en waar de docenten de kinderen al even kennen – kan het zijn dat kinderen niet helemaal volgens leeftijd ingedeeld worden, maar dit gebeurt enkel in overleg met de docent(en). Kinderen wiens geboortejaar niet overeenkomt het leerjaar waarin ze zitten (omdat ze een jaartje hebben gedubbeld of overgeslagen), kunnen in overleg met de docenten volgens geboortejaar of leerjaar inschrijven, Kinderen wiens geboortejaar niet overeenkomt met het leerjaar omdat hun school er een ander systeem opna houdt (bvb Steinerscholen) schrijven gewoon in volgens geboortejaar.

WELKE KLEDIJ TREK JE (OF JOUW KIND) AAN VOOR DE CIRCUSLES?

Voor de multidisciplinaire lessen en kampen is gewone sportieve kledij voldoende. Een sportbroek, jogging of legging en comfortabele T-shirt. In de lessen werken we op blote voeten. In lessen waar luchtacro in voorkomt dienen alle juwelen, horloges, piercings,…uit te zijn voordat een les of training begint. Sowieso is het altijd beter waardevolle spullen thuis te laten. Meer specifieke kledingvoorschriften zijn afhankelijk van je specialisatie en worden je uitgelegd door de docent(en) tijdens de eerste les.

MAG IK EEN KIJKJE NEMEN IN DE LES ALS MIJN KIND AAN HET CIRCUSSEN IS?

Om de concentratie van de kinderen niet te verstoren vragen we niet binnen te gaan tijdens een les. Om toch een idee te hebben van wat je kind allemaal leert, organiseren we geregeld kijk- en/of meedoe-lessen en toonmomenten. Zo worden de ouders de eerste les al uitgenodigd om op het einde van de les eens een kijkje te komen nemen.

WAAR KAN IK WACHTEN OP MIJN KINDEREN TIJDENS DE CIRCUSLES?

Zowel in de circusloods, de circuszaal als de circuskerk is er een ruimte voorzien voor ouders om te wachten. In de scholen waar Circusplaneet ‘te gast’ is (BS De Panda en BS GIlko) vraag je best aan de docent waar je eventueel kan wachten.

MAG IK MIJN KIND VROEGER AFZETTEN? KAN MIJN KIND LANGER BLIJVEN?

Docenten zijn aanwezig een kwartier voor aanvang van de les en blijven een kwartier na het einde van de les. Vroeger of later kunnen we niet garanderen dat de oefenruimte al/nog open is. Indien er andere lessen voor of na jouw les zijn, kan er uiteraard wel gewacht worden in de foyer/wachtruimte voor de ouders. Circusplaneet kan op die momenten niet altijd toezicht garanderen.

WAT KAN IK DOEN ALS IK GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG TIJDENS ACTIVITEITEN VAN CIRCUSPLANEET WIL MELDEN?

Grensoverschrijdend gedrag zoals agressie, pesten en ongewenst seksueel gedrag, wordt niet
getolereerd. Wie melding wil maken van grensoverschrijdend gedrag kan contact opnemen met ons aanspreekpunt integriteit (API) Nele Callebaut en Stijn Briers via api@circusplaneet.be. Zij behandelen elke vraag discreet en garanderen anonimiteit. Samen met de betrokkenen gaan ze in functie van het gemelde incident op zoek naar een gepaste oplossing. Daarbij primeert altijd het belang van het slachtoffer.

BEN IK VERZEKERD TIJDENS DE CIRCUSACTIVITEITEN?

Ja. Circus is nooit zonder risico: in het inschrijvingsgeld is de verzekering tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid tijdens de begeleide activiteiten inbegrepen. De verzekering werd afgesloten bij Ethias. Onze polis geeft enkel dekking voor behandelingen die terugbetaalbaar zijn volgens de Riziv-nomenclatuur. Voor bepaalde behandelingen is er geen tussenkomst (bv. brillen, erelonen, osteopathie,…) of is de tussenkomst beperkt (bv. tandbehandelingen). Deze sportongevallenverzekering dekt ook geen arbeidsongeschiktheid. Volwassenen deelnemers kijken daarom best ook hun eigen verzekeringspolis na: sommige aanvullende verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid dekken nl. geen acrobatie. De algemene voorwaarden van onze verzekeringspolis kan je hier bekijken. De speciale voorwaarden vind je hier. Bij inschrijving verklaar je je akkoord om geen andere leden van Circusplaneet aansprakelijk te stellen voor onopzettelijke circusongevallen.

WAT BIJ EEN ONGEVAL?

De docent zal een formulier meegeven dat dient ingevuld te worden door de arts die de eerste medische vaststellingen doet. Nadien moet dit formulier zo snel mogelijk terug bij Circusplaneet komen via post of mail of je mag het afgegeven op het secretariaat in de circuskerk (Oud-Strijderslaan 1). Dit formulier kan je ook hier downloaden.

MOGEN ER VRIENDEN MEEDOEN MET EEN CIRCUSLES?

Circusplaneet organiseert af en toe activiteiten waar vriendjes welkom zijn. Voor de reguliere activiteiten kunnen we om veiligheids- en verzekeringsredenen geen kinderen laten meedoen die niet zijn ingeschreven voor de activiteit.