Een gigantische kookpot in een rolstoel. Het is voor de willekeurige passant waarschijnlijk een bizar beeld, maar voor de inwoners van Malem is het een duidelijk signaal: het is terug soepcafé bij Circusplaneet.

Tijdens de wintermaanden verandert de foyer van onze Circuskerk zo’n drietal keer in een soepcafé. Er wordt telkens 55 liter verse soep gemaakt, en het grootste deel van de groenten wordt aangeleverd door Let’s Save Food!, waarvoor we heel dankbaar zijn. De soep wordt gemaakt door vrijwilligers, voornamelijk buurtbewoners uit de wijk Malem.
“En als de soep gemixt mag worden, dan ziet ge iedereen zijn oogskes blinken, zo van wie mag de soep mixen”, vertelt Karolien, onze wijze wijkwerker voor Malem. De gigantische soepmixer, omschreven door Karolien als “bijna nen betonmixer” is één van de highlights van het soepcafé. Net zoals het moment waarop de soep staat te pruttelen op het vuur, en er even niets anders te doen is dan samen koffie drinken en gezellig wat te babbelen. “Ge ziet dat dat iedereen deugd doet”, zegt Karolien.

Het grootste deel van de soep wordt uitgedeeld aan de Circuskerk, aan buurtbewoners die speciaal voor het soepcafé afkomen, aan toevallige passanten, aan kinderen die van school komen, aan deelnemers van onze circusles of de community training… Er wordt ook met een deel van de soep deur-aan-deur gegaan, zo bereiken we buurtbewoners die we anders weinig zien, of die om uiteenlopende redenen niet (meer) tot bij de Circuskerk geraken. Hier komt de rolstoel in het spel: elk soepcafé brengt Ronny, één van de vrijwilligers, een rolstoel met zich mee. Die wordt dan ingenieus omgebouwd tot soepkar (de rolstoel, niet Ronny) en versierd met lichtjes. De rolst-euhm-soepkar zorgt ervoor dat onze vrijwilligers veilig en makkelijk soep kunnen ronddelen in de wijk. Na vier jaar soepcafés, kunnen we trots vertellen dat de rolstoel uitgegroeid is tot hét icoon van de soepcafés.
Bovenstaande foto’s zijn het werk van de geweldige Joke De Ruyver
Het soepcafé is niet de meest verbindende activiteit die we doen, vertelt Karolien, maar wel de warmste. Je merkt dat het de Malemnaars deugd doet. Het Soepcafé wordt bewust in de wintermaanden georganiseerd, en ook heel bewust aan het einde van de maand, want wintermaanden zijn de duurste en meteen ook de donkerste maanden. “Ge voelt die dankbaarheid echt”, zegt Karolien, “In het begin waren mensen nog wat bescheiden, maar eenmaal ze ons een beetje kennen, vragen ze bijvoorbeeld of ze een grotere kom mogen laten vullen met soep, want dan hebben ze morgen ook nog iets warms om te eten”.
Ondertussen is het soepcafé een vaste waarde in de wijk. “In het begin hadden we om 19 uur nog soep over voor wie dan passeerde, of naar de les kwam, maar ondertussen zijn we na 2 à 2,5 uur volledig uitgedeeld”. De meerwaarde van het soepcafé zit niet enkel in de soep, maar ook in de babbels tussendoor en de spontane ontmoetingen. “En dan gaan die vrijwilligers na een hele dag en avond te staan werken naar huis, en dan zeggen die ‘Merci hé, Karolien’, wat gek is hé, want ik zou hen net moeten bedanken.”
Op 21 februari 2025 gaat het laatste soepcafé van dit circusjaar door, kom je gerust mee verwarmen aan een kommetje soep!
